Napjainkra az elektronika annyira átszőtte életünket, hogy nélküle megállna az élet! Elektromosság nélkül nem működik a hűtőszekrény, hiába van gáz a vezetékekben, elektromosság nélkül nem működik a keringető szivattyú - nincs fűtés, stb.! A történelem úgy hozta, hogy a fali csatlakozókban ~230V feszültség áll rendelkezésre, ami megfelelő lehet motorok, transzformátorok, stb. részére. Elektronikai berendezéseink ettől jóval kisebb (az esetek nagy részében) és eltérő feszültségről működnek.

A három magyar feltalálónak köszönhetően, transzformátor segítségével a váltakozó feszültség átalakítható kisebb feszültséggé (szükség esetén nagyobbá). Mivel a váltakozó feszültség frekvenciája kicsi (50Hz), ebből adódóan a szükséges transzformátor tömege, mérete nagyra adódik, valamint további alkatrészek szükségesek a stabilizált egyenfeszültség előállításához. A fenti problémák elkerülésére – a félvezető eszközök fejlődésének köszönhetően – született meg a kapcsolóüzemű tápegység.

linear/switchAz ábra jól szemlélteti az azonos teljesítményhez tartozó méretkülönbségeket! Jellemző rájuk a kis súly, kis méret és relatív nagy teljesítmény. A kapcsolóüzemű tápegységek előnyei mellett, azért van még létjogosultsága a lineáris tápegységeknek is (pl. audió technika), nem kell még temetni ezt a technikát! Az oldal elsősorban a kapcsolóüzemű tápegységeknek a felépítésével, sokszínűségének bemutatásával hivatott foglalkozni.


Egyben felajánlja a meghibásodott készülékek  javíttatásának   lehetőségét, mivel ezen eszközök igen nagy százalékban (~90%) javíthatóak.

Általános tápegységek

open frame open frame Háztartási, ipari berendezéseink nagyrészt ~230V-os hálózatról működnek, de a bennük levő elektronikáknak más feszültség igényük van. Ezért a hálózati feszültséget AC-DC tápegységekkel átalakítják a szükséges egyenfeszültség értékekre. Ezek a tápegységek általában beépítésre kerülnek a készüléken belülre, ami lehet tokozott, vagy tokozatlan kivitelű. Ha az áramkör és a mechanikai méretek úgy kívánják, a tápegység elektronkáját összeépítik egy panelra a készülék többi elektronikai egységeivel – de ez természetesen nem akadályozza a javítást. DIN AC adapter Tokozott – műanyag– kivitelű külső adapterek pl. mobiltelefonok töltői, laptopok adapterei, LCD monitorok külső tápegységei, akkumulátor-töltők, stb. Kifejezetten ipari környezetben DIN sínre pattintható tápegységet használunk. A hagyományos transzformátor (az autótranszformátor nem!) érintésvédelmi szempontból galvanikusan leválasztott, az AC-DC tápegységeknek természetesen szintén leválasztottnak kell lenniük!A DC-DC felépítésű tápegységek általában készülékek belsejében találhatók, akkor használják, amikor egy már meglévő egyenfeszültségből kell előállítani más egyenfeszültség értéket, vagy ha például negatív feszültségre van szükség. Ezek a tápegységek is lehetnek tokozott, vagy tokozatlan kivitelűek. Ezek alapján a konverterek fő csoportjai: DC/DC DC/DC

  • Bemenő feszültségnél nagyobb a kimeneti feszültség,
  • A bemeneti feszültségnél kisebb a kimeneti feszültség,
  • Pozitív bemeneti feszültségnél esetén negatív a kimeneti feszültség.
A DC-DC konverterek között nem mindegyik galvanikusan leválasztott, mivel egy előtte levő AC-DC tápegység ezt már megtette. Természetesen ettől függetlenül, léteznek galvanikusan leválasztott DC-DC konverterek is. Itt jegyezzük meg, hogy egy AC-DC tápegységre kapcsolhatunk (megfelelő)egyenfeszültséget, ugyanis annak első eleme egy egyenirányító, a következő fokozatok pedig hasonló elven működnek mint egy DC-DC konverter.

A DC-AC tápegységek általános elnevezése az inverter. inverterIde tartoznak tipikusan a szünetmentes tápegységek, illetve a gépkocsi ”inverterek”, amiket akkor használunk, ha a gépkocsi akkumulátoráról szeretnénk üzemeltetni a ~230V hálózati üzemre tervezett berendezéseinket. Szintén ebbe a családba tartozik, a projektorok váltóáramú izzóit meghajtó tápegység –a ballast.

frekvenciaváltó Az AC-AC tápegység sok néven ismert, pl. inverter, frekvenciaváltó, AC hajtás. Feladata az indukciós, vagy aszinkron motorok fordulatszám szabályozása, mivel ezen motorok fokozatmentes sebesség szabályzását nem lehet megoldani feszültség vezérléssel, csak a váltakozó feszültség frekvenciájának változtatásával. A motoroknak megfelelően létezik egy – és háromfázisú frekvenciaváltó.

Világítás tápegységei

Feltöltés alatt!!

  • EV előtét, compact fénycső
  • Napjainkra a LED-es világítás....... áram és feszültségvezérelt tápegységek
  • Halogén transzformátor helyett inkább elektronikus trafó......

Számitástechnikai eszközök

Feltöltés alatt!!

  • A számítógép tipikusan AC/DC konverter, akár 700W 4 külön +12V-os ág egyenként 18A
  • AC/DC alaplapon a többi elektronikával, illetve plusz tápegységnek tekinthető áramkör, ami kb.80-100V-ból előállítja a képcsőhöz szükséges DC 20kV-ot.
  • Notebook külső- belső táp, AC/DC valamint DC/DC konverter, pl a töltőhöz is. Háttérvilágítás!
  • Klasszikus beépített - általában tokozatlan- AC/DC konverter, valamint lámpa tápegység AC vagy DC izzókhoz.